DE GROENE WESTRAND
VAN HAVENSTAD

- DELFZIJL -

Delfzijl, dat ligt in het noordoosten van Groningen. De Eems, de Dollard, de Waddenzee, oude wierdedorpen, kleine sluizen en grootse vergezichten, nieuwe bedrijvigheid, steeds meer cultuur, volop energie, altijd al veel ruimte. Best mooi wonen hier. 

De stad | Delfzijl

De belangrijkste havenstad van Noord-Nederland begon ooit als zeehaven van handelscentrum Appingedam, met elkaar verbonden door het Damsterdiep, in de 13e eeuw nog de ‘Delf’. Vandaar Delfzijl - zeesluis in de Delf. In de 15e en 16e eeuw werd er ook een vestingstad gebouwd, een duo met vesting Farnsum aan de overkant van het Damsterdiep. Leuk om te weten: de gemeente, inclusief 13 dorpen en buurtschappen, bestaat voor meer dan 40% uit wateroppervlak en nog eens 20% parkachtig groen en groene waterkant. Bijvoorbeeld het gevarieerde park in de wijde U-bocht in het Damsterdiep, het Tuikwerderrak, niet zo ver van de nieuwe MooiZEN woningen.  

DelfSail! Een mooie mix van historische zeeschepen bewonderen en vrolijke volkskermis. Met 350.000 bezoekers van over de hele wereld nét iets minder bekend dan Sail Amsterdam, maar zeker zo gezellig en toegankelijk. In 2021 is het weer zover. 

De omgeving

Direct buiten de stad begint het voor Noord-Nederland zo kenmerkende landschap met weidse velden, sloten en bruggetjes. Dorpen als Spijk en Godlinze. Aan de Zuidoostkant een heel bijzonder gebied: bij Termunten en Termunterzijl ligt ‘de Punt van Reide’ - een spitse landtong die ver in de Eems steekt. Daaromheen is landbouwgrond terug gegeven aan de natuur. Gevolg: grillige kreken, plassen, riet, een internationaal bekend rustgebied voor trekvogels en broedende watervogels. Beschermd, maar even rustig kijken vanachter een vogelkijkwal mag!

Nog wat verder, naar het Zuidwesten: recreatiegebied Schildmeer. Shoppen in een ‘vreemde’ stad zonder ver te reizen? Buurgemeente Appingedam - bekend van de monumentale, boven het water hangende keukens - ligt op iets meer dan 5 km. Een dik uur lopen langs het trekpad aan het bochtige Damsterdiep. De verbondenheid Appingedam-Delfzijl is vergelijkbaar met de ‘zustersteden’ Arnhem-Nijmegen.

De locatie | Jetta Dijkstrastraat

De 16 MooiZEN woningen worden gebouwd dichtbij het groene Koningin Wilhelminapark.

Een avondwandelingetje in de zilte lucht van de Waddenzee? De zeedijk en het Strandpaviljoen zijn ook niet ver. Een buurt met veel voorzieningen, een wijk in opkomst. Cultureel Centrum De Molenberg ligt aan deze kant van het oude centrum. Wel even de brug over, maar dat is al snel zo in waterstad Delfzijl.

Hier wordt Mooi Delfzijl gerealiseerd